Zonnepanelen De Open Hof in werking

Zonnepanelen De Open Hof in werking
In de eerste 3 weken van mei 2018 zijn de 90 zonnepanelen op het platte gedeelte van het dak van De Open Hof geplaatst. Eerst zijn de draagframes neergelegd. Deze staan los op het dak zodat de dakbedekking helemaal in takt is gebleven. Voor de plaatsing was het passen en meten vanwege de obstakels op het dak zoals de lichtkoepels en allerlei dakdoorvoeren. Het draagframe is verzwaard met 90 ballasttegels van 15 kg. Dus met 1 tegel per paneel. Dit zorgt ervoor dat de panelen ook bij de zwaarste storm goed op het dak blijven liggen. Op de draagframes zijn de zonnepanelen vast gebout. Vanaf groepen panelen lopen stroomkabels over het dak naar het punt waar ze door het dak het gebouw in komen. Dat is ter plaatse van de Ceder, vlakbij de tussenmuur met de Wijnstok. Vandaar lopen ze naar de berging naast de kerkzaal. Daar hangen de omvormers die ervoor zorgen dat de gelijkstroom, die van de zonnepanelen komt, wordt omgezet in wisselstroom die het elektriciteitsnet in kan gaan. Dat gebeurt met 2 dikke kabels die vanaf de omvormers naar de meterkast naast de hoofdingang lopen.
 
Al deze zaken zijn aangebracht door Arie van Putten van Loodgietersbedrijf van Putten samen met vrijwilligers van De Open Hof. Arie en zijn zoon Vincent hebben zich daarvoor belangeloos ingezet. Daar zijn we de familie van Putten heel dankbaar voor. Het was een heel gesjouw om alles op het dak te krijgen, evenals de kabels achter de plafonds goed door het gebouw te trekken.
 
Nadat eerst alles doorgemeten was om te zien of alles klopte, was het op vrijdag 25 mei 2018 dan zover dat de knop om kon. Dat kwam goed uit met het zonnige weer dat we de dagen daarna kregen.
 
Eigenlijk is het systeem nog niet helemaal af. In de huiskamer komt nog een schermpje te hangen waarop te zien is hoe groot de productie is. De datakabel daarvoor tussen de omvormers en de huiskamer is al getrokken maar het scherm moet nog worden gemonteerd door Sunteam.
 
Met deze 90 zonnepalen zullen we nu al bijna helemaal voorzien in ons elektriciteitsgebruik. Door bezuinigingen is dat inmiddels gedaald van 28.500 naar 22.000 kWh per jaar.
Als we later ook nog de verlichtingsunits met TL en spaarlampen vervangen door LED kunnen we volledig in eigen gebruik voorzien.
Hier kunt u de foto's bekijken.
terug