zondag 28 april 2024 om 10.00

4e zondag van Pasen
Voorganger(s): mw. Wilma Blaak, Utrecht
Organist: Leo

Op zondag 28 april gaat mw. Wilma Blaak voor in de dienst. Ze stelt zichzelf voor.
Fijn dat ik mag voorgaan in uw gemeente! Voor mij als geboren en getogen Beijerlander een heel bijzondere plek. Niet dat ik uw gemeente nog ken van vroeger. De werelden tussen de diverse protestantse kerken waren toen voor mij strikt gescheiden. Mijn wortels liggen in de Dorpskerk, mijn basisschool stond naast de oude Ontmoetingskerk.
Op de 5e zondag van Pasen, zondag Cantate, willen we elkaar meenemen in de paasjubel midden in een tijd waarin oorlog, geweld en wraak het ogenschijnlijk lijken te winnen. Ik geloof in opstandingskracht, juist door de 'donkere nacht' van moeite, lijden en dood heen. Dat is voor mij Pasen! Dat we niet wegkijken maar elkaar meenemen in de liefde, in woorden en daden die het verschil kunnen maken. In de lezingen wijken we voor een deel af van het leesrooster. Naast een prachtige tekst over de liefde uit 1 Johannes 3,18-24 gaan we kijken naar de gelijkenis van de Goede naaste (Lukas 10: 25-37).
Ik heb warme herinneringen aan de Laning, waar we met ons grote gezin van 8 kinderen de snoeken voerden en waar we later zelf met onze kinderen genoten van de lammetjes, en de bloemenweide. De mooiste herinneringen heb ik aan het Spui en de Oude Maas. Met mijn vader en mijn broertje en zusje hadden we als oudste drie het voorrecht om vrijwel dagelijks met een bootje het water op te gaan, om te zwemmen of fuiken te lichten. Mijn vader dook dan onder water om de paling uit de netten te schudden en wij zaten op de uitkijk om te waarschuwen als de waterpolitie er aan kwam. Het was elke keer weer een prachtig avontuur! Met ons gezin woonden we daarna in Hengelo (Ov) en in Gorinchem. Nu woon ik alweer 7 jaar in De Bilt, aan de rand van de stad Utrecht. Natuur en cultuur binnen handbereik, een unieke combi wat mij betreft. Helaas geen stromende rivier binnen bereik. Daar heb ik lang aan moeten wennen. Maar inmiddels voel ik mij helemaal thuis en werk ik naast mijn drukke baan graag af en toe als vrijwilliger bij het Utrechts Landschap.
Na vele jaren ervaring in onderwijs en gezondheidszorg en na ingrijpende gebeurtenissen in mijn persoonlijk leven ben ik rond mijn 50e theologie en religiewetenschappen gaan studeren aan de VU/PThU. En ik volgde vakken aan het Remonstrants Seminarium. Alles bij elkaar een enorme verrijking die mij veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Ik ging steeds weer bruggen en grenzen over, leerde van andere perspectieven, een avontuur dat nog steeds doorgaat.
Sinds januari 2023 ben ik in dienst van de Protestantse Diaconie Utrecht. Als buurtpastor ben ik coördinator van de Roobolkapel, een huiskamer in de buurt waar we deze maand vieren dat buurtbewoners hier al 80 jaar een warme plek vinden waar wordt gevierd, gegeten en waar men een luisterend oor vindt. Mijn opdracht is om te vernieuwen en de plek meer van betekenis te laten zijn voor andere dan de gebruikelijke doelgroepen. Het is opvallend hoeveel millennials en jonge gezinnen er op mijn pad komen, die nood hebben aan verbinding en inspiratie. Als ik niet zelf voorga in ‘mijn’ kapel of in een van de kerken in Utrecht dan geniet ik van de vieringen in de Oecumenische Janskerkgemeente. Verder geef ik nog enkele uren les op Openbare Basisscholen, waar ik verhalen vertel uit de Bijbel en de diverse wijsheidstradities.  
Mooi om te zien hoe de Open Hof op creatieve wijze haar weg zoekt in Oud-Beijerland. Als kerk van de toekomst acht ik het van groot belang dat we ons niet opsluiten in een 'getto' maar dat we midden in de samenleving staan, daar zelf deel van uitmaken. En dat we al onze bevindingen steeds weer doorvertalen naar een geloofsgemeenschap die present wil zijn voor jong en oud, waar mensen tot bloei kunnen komen. Enerzijds zuinig op vertrouwde tradities en rituelen, maar ook met de moed om vernieuwend te durven zijn. De oude Bijbelverhalen zijn daarbij voor mij een eindeloze bron van inspiratie.
Tijdens het gesprek met de kinderen zal ik daarbij het verhaal uitbeelden met materiaal van Godly Play. Ik hoop dat er ondanks de vakantietijd kinderen in de kerk zullen zijn. En dat alle grote mensen (even) hun kinderlijke verbeelding de vrije ruimte durven geven.  Ik wens u een goede week en graag tot de 28e

terug