Expositie 'God van de regenboog' en veel activiteiten in de Regenboogweek

Expositie 'God van de regenboog' en veel activiteiten in de Regenboogweek
Tijdens Coming Out Day op maandag 11 oktober a.s. zal bij De Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland de Regenboogvlag weer worden gehesen. Op die manier wil De Open Hof zichtbaar maken dat in deze kerk iedereen gelijk is ongeacht geaardheid of seksuele identiteit. ’s Avonds wordt de expositie ‘God van de regenboog’ geopend door wethouder Harry van Waveren. Gedurende de rest van de week zijn er diverse bijeenkomsten met als afsluiting een roze kerkdienst op zondag 17 oktober. Zowel bij alle bijeenkomsten als bij de roze kerkdienst is, naast de gemeenteleden van De Open Hof, iedereen van harte welkom; het maakt niet uit of men nu tot een andere of tot geen kerkgemeenschap behoort: iedereen is welkom.

Op 11 oktober wordt jaarlijks nationaal en internationaal aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming-Outdag wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

Naar aanleiding van Coming-Outdag viert de Protestantse Gemeente De Open Hof in Oud-Beijerland een Regenboog-week van 11-17 oktober.
Deze begint met de opening van de expositie ‘God van de regenboog’ op maandag 11 oktober om 19.30 uur door wethouder Harry van Waveren.

Maandag 11 oktober 19.30 uur Opening Expositie ‘God van de regenboog’
Op deze tentoonstelling is werk te zien van fotografe Yentl Slik, cartoons van Walter Dijkshoorn en gedichten van Ennio Drost; zij brengen het christelijk geloof in verbinding met de LHBTI-gemeenschap. Na een kort programma, omlijst met muziek, wordt de tentoonstelling officieel geopend. Deze zal vervolgens tot half november te bezichtigen zijn op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en woensdag de gehele dag, incl de avond.
Aan de originele fotoserie heeft Yentl Slik nog twee foto’s toegevoegd van Hoeksche Waarders die tot de LHBTI+ gemeenschap behoren.

FOTOGRAFIE – YENTL SLIK
Het christendom en de LHBTQ+ community zijn twee werelden die elkaar doorgaans niet begrijpen. Met deze serie hoopt fotograaf Yentl Slik deze twee werelden met elkaar te verbinden en brengt zij LHBTQ+ christenen als heilige figuren in beeld. Dit symboliseert dat God een inclusieve God is die onvoorwaardelijk van iedereen houdt, zonder uitzonderingen.
CARTOONIST – WALTER DIJKSHOORN
Walter houdt ervan om in zijn cartoons met milde ironie christelijke gebruiken en leringen op de hak te nemen. Met zijn cartoons wil hij de lezer vooral aan het denken zetten. Als er dan ook nog iets te lachen valt is dat mooi meegenomen. Hij heeft voor deze expositie een paar uitdagende cartoons uitgezocht die passen in het thema God van de regenboog.
DICHTER EN DANSER – ENNIO DROST
Ennio heeft zijn hobby zijn werk kunnen maken, want hij is dansdocent, choreograaf, drama docent, dichter en schrijver. Kortom: hij noemt zichzelf een levenskunstenaar. De gebeurtenissen en levenslessen in zijn leven zet hij letterlijk om in bewegende, geschreven of gesproken kunst. Voor deze expositie heeft hij een aantal schitterende gedichten op papier gezet, waarvan de zinnen de ziel raken.

Woensdag 13 oktober, 20.00-21.30 uur: Help, mijn (klein)kind is …..

Inloopavond voor ouders en grootouders van een LHBTI-kind. Wat als je weet of vermoedt dat je kind lesbisch, homo, bi, pan, non-binair en transgender is? Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe kun je je kind steunen? Er is allerlei informatie beschikbaar.
Wees welkom om in de huiskamer verhalen, vreugde en vragen met elkaar te delen.


Donderdag 14 oktober, 20.00 Huiskameravond met als thema “Geloof en transgender”
Jolanda Molenaar zal een inleiding houden over dit thema.
Jolanda Adriana Molenaar besefte al jong dat ze anders was. Ze had er jaren voor nodig om van Adriaan te transformeren tot Jolanda, want in het orthodox christelijke milieu waarin ze opgroeide, waren dat soort gedachten slecht en zondig. "Ik heb heel lang gedacht dat ik er voor God niet mocht zijn." Inmiddels werkt Jolanda als pastor in de doopsgezinde kerk in Steenwijk. Ze is transtheoloog, gastvoorganger, transgenderpastor en coördinator van gespreksgroep Transgender en Geloof van de zelfhulp- en belangenorganisatie Transvisie. Tevens heeft ze meegewerkt aan de totstandkoming van het boek “Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt”. Jolanda Molenaar neemt ons mee in haar eigen zoektocht en brengt geloof, God en gender met elkaar in verband.
Op deze avond zal ook transvrouw Anna den Boer haar verhaal vertellen. Anna heeft de kerkenraad gevraagd om een zegen over haar nieuwe naam te ontvangen en dit zal plaatsvinden tijdens de roze kerkdienst op zondag 17 oktober.
Op deze avond is er voldoende ruimte om vragen te stellen.


Vrijdag 15 oktober 20.00 uur Filmavond
Op deze avond wordt de film ‘Girl’ uit 2018 vertoond. In deze film volgen we Lara, een vijftienjarig meisje geboren in een jongenslichaam. De film zoomt niet in op de eventuele problemen met school, vrienden of familie, maar op Lara zelf, die kostte wat kost balletdanseres wil worden.

Zondag 17 oktober 10.00 uur Roze kerkdienst
Tijdens deze dienst vraagt gemeentelid en transvrouw Anna den Boer een zegen over haar nieuwe naam. Tevens bevestigen Anna en haar vrouw Mariëlle hun huwelijksbelofte en ontvangen ze een zegen over de ringen. Wie na afloop van de dienst behoefte heeft om verder te praten kan tussen 15-17 uur bellen met ds. Lyonne Verschoor-Schuijer. 


 
terug