zondag 21 juli 2024

Kinderdienst 21 juli

Datum: 
 zondag 21 juli 2024
Tijdstip: 
 10.00 uur
Locatie: 
 De Open Hof

Tijdens de zomervakantie is er geen kinderkerk. Er liggen wel kleurplaten voor de jongste kinderen en werkbladen met opdrachten voor de oudere kinderen klaar die passen bij het verhaal van deze week. En als u dat wilt kunt u thuis of op vakantie zelf met de (klein)kinderen aan de slag met de verhalen van BijbelBasics via deze link: Prediker-Zondag-3-Voor-alles-is-een-tijd.pdf (bijbelbasics.nl)
Deze zondag is de derde van een blok met drie verhalen over de wijze koning Salomo en een wijsheidstekst uit het Bijbelboek Prediker. Op deze zondag staat Prediker 3:1-8 centraal: voor alles in het leven is er een eigen tijd.
De tekst die we vandaag lezen is één van de bekendste stukken uit het Bijbelboek Prediker. De centrale gedachte in deze tekst is dat er voor alles in het leven een eigen tijd is (Prediker 3:1). Een gedachte die bijna spreekwoordelijk is geworden. En wellicht ken je het popliedje Turn! Turn! Turn! van The Byrds. Het is op deze tekst uit Prediker gebaseerd. Prediker werkt deze kerngedachte uit in een gedicht (Prediker 3:2-8). Hij kiest heel precies zijn voorbeelden, en zet die steeds naast elkaar in hun gunstige en ongunstige vorm. Bijvoorbeeld: kinderen krijgen en sterven, huilen en lachen, verdriet hebben en dansen, oorlog en vrede. Daarbij wisselt hij wat hij voorop zet – het gunstige of het ongunstige – af in een ritmisch patroon. Door dit zo bewust uit te werken, komt er extra nadruk te liggen op het kenmerk van al deze tegenstellingen: de spanning waarin de twee genoemde aspecten steeds tegenover elkaar staan.
 

terug