vrijdag 17 januari 2020

Filmhuis

Datum: 
 vrijdag 17 januari 2020
Tijdstip: 
 20.00 uur
Locatie: 
 Huiskamer De Open Hof
Prijs: 
 5 euro incl. 1 consumptie

Als openingsfilm van dit jaar een prachtige zwart-wit film.
Dit jaar vieren we 75 jaar Bevrijding. Vanuit De Open Hof wordt hierbij op een aantal momenten stilgestaan. Deze film past heel mooi in dit rijtje, een mooie zwart-wit film, met een bijzonder verhaal.
Een prachtig zwart-wit film die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Holocaust en het Poolse antisemitisme.
Het is 1962 en Ida (Agata Trzebuchowska) woont al sinds haar kinderjaren in een klooster. Ze raakte wees tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlak voordat ze haar geloftes aflegt vindt moeder overste (Halina Skoczynska) dat Ida contact moet maken met haar enige overgebleven familielid, tante Wanda (Agata Kulesza). Deze tante is een rechter die het communisme aanhangt. De vrome Ida en de ketting-rokende en drinkende Wanda zijn elkaars tegenpolen. Ze gaan toch samen op zoek naar het verhaal achter de ouders van Ida. Die zaten tijdens de oorlog ondergedoken op het platteland omdat ze Joods waren, maar zijn uiteindelijk, samen met het broertje van Ida, vermoord. Waarom heeft zij het dan overleefd? Ida besluit dat ze hun laatste rustplaats wil vinden en maakt samen met Wanda een reis die zowel licht zal werpen op hun verleden, als gaat beslissen over hun toekomst.
Een prachtig zwart-wit film die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Holocaust en het Poolse antisemitisme.
Pawel Pawlikowski is een Poolse regisseur die studeerde en werkt vanuit Groot Brittannië. Hij heeft al een aantal documentaires en films op zijn naam staan. Met Ida draaide hij voor het eerst een film in Polen. De film, die op 7 september 2013 tijdens het Filmfestival in Toronto in première ging,  won vele prijzen en wordt alom gelauwerd.

terug