Duurzaamheidsdienst 22 oktober 2023

Duurzaamheidsdienst 22 oktober 2023
Een druppel op een gloeiende plaat spettert ook
Zondag 22 oktober jl. was er een speciale dienst over duurzaamheid. Op creatieve, narratieve wijze werd ons een spiegel voorgehouden door de profeten Joël en Micha. Joël, als onheilsprofeet oftewel de profeet met de waarschuwende vinger en Micha als de profeet van de hoop of de profeet met de vinger die richting wijst.
Joël vertelde dat hij een belangrijke reden had waarom hij als profeet aan het werk is. Hij wil zijn luisteraars waarschuwen, want hij is heel erg geschrokken door een ramp die het land getroffen heeft. Een grote groep sprinkhanen heeft alle planten vernietigd, zodat het bijna niet meer mogelijk is om in het land te leven.
Letterlijk zegt Joel: jullie zien toch ook wat ik zie: het klimaat verandert zo snel en alles wordt extremer. Zware regenbuien ontregelen het gewone leven. Maar ze zorgen elders op de wereld voor overstromingen, aardverschuivingen. De hitte is in sommige landen ondragelijk. Jullie zien toch ook dat we op verwoesting afstevenen! We kunnen onze ogen daar niet voor sluiten. Dit alles komt door ons. Door onze manier van leven. Wij zijn de sprinkhanen die alles kaalvreten. Wij zijn de plaag voor de aarde!

Micha kwam daarna binnen en maakte korte metten met de argumenten om niets te doen.
Letterlijk zegt hij: Jullie vragen aan mij wat je moet doen? Jullie weten dat allang. Maar jullie doen het niet! Jullie vragen je af, “Waarom zou ik met de trein reizen als iedereen gewoon het vliegtuig pakt voor een stedentrip? Waarom zou ik die vieze zak plastic langs de straat hangen terwijl grote bedrijven nog steeds viezigheid blijven uitstoten?  Zijn jullie dan vergeten dat God ons de aarde heeft gegeven? Wat heeft Hij ons misdaan dat wij het naast ons neer leggen om rechtvaardig te zijn voor mens en dier? Luister: Er is jou, mens, gezegd wat goed is. Je weet wat de Heer van je wil. Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

Vervolgens hield ds. Lyonne Verschoor een mooie overdenking over wat ieder van ons – als rentmeester van de aarde – kan bijdragen aan een rechtvaardige wereld met respect voor Gods schepping. Natuurlijk weten we dat wat wij doen slechts een kleine druppel is op een gloeiende plaat, maar we mogen ook weten – zoals ds. zei – dat een druppel op een gloeiende plaat ook spettert. En vele druppels maken de plaat toch nat!

En als u wilt weten hoe u ook “een druppel” kan zijn, dan zou u kunnen besluiten om mee te doen met het invullen van de bucketlist duurzaamheid. Een aantal stichtingen, zoals de Groene kerken en Micha Nederland, hebben de handen ineen geslagen om 101 mogelijkheden aan te bieden om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De vragenlijst gaat over duurzaam consumeren, vervoer, afval, energie, klimaat en werk. Het gaat ook over schepping en natuur, geloof en inspiratie.
De Duurzame Bucketlist kunt u vinden op  https://www.duurzamebucketlist.nl
Mocht u mee doen, dan graag - nadat u het heeft ingevuld en verstuurd - even doorgeven aan Bas Verschoor (lid werkgroep duurzaamheid), zodat uw reactie - anoniem - ook meegenomen kan worden bij de groep van De open Hof. Het mailadres van Bas is bas.verschoor@xs4all.nl. De resultaten van de bucketlist worden gepresenteerd op de volgende duurzaamheidsdienst, te weten op 19 november 2023. Voorganger is dan Rob Favier, een bekend zanger, verhalenverteller en theoloog. Het thema van die dienst is “Eco of Ego”.

Als u vragen heeft of aan wilt sluiten bij de werkgroep duurzaamheid, weet u welkom!
De foto's zijn hier te zien. 
Peter van der Wel, Voorzitter werkgroep duurzaamheid
Mail@peterc.nl
De foto's zijn hier terug te zien.
terug