Veertig dagen onderweg: zondag 28 februari 2021

Voetwassing, Sieger Köder
Veertig dagen onderweg: zondag 28 februari 2021
Uit de Bijbel: Johannes 13:1-5 en 12-17: een goed voorbeeld

Er is veel te zien op deze afbeelding, die in beelden probeert te vangen wat in woorden niet uit te drukken is. Op tafel staan brood en wijn klaar voor de Pesach maaltijd die straks gevierd zal worden door Jezus en zijn leerlingen. Er valt licht op. Het hele gebeuren van de voetwassing moeten we begrijpen vanuit brood en wijn; dat ben Ik, heeft Jezus gezegd. Hij is het brood dat leven geeft; Hij is de ware wijnstok waaraan wij als ranken groeien.
Jezus knielt voor Petrus. Zijn blote voeten trekken als eerste onze aandacht. Wanneer voetzolen zo worden afgebeeld behoren ze aan een bidder. Ze duiden op het gaan van Gods weg, het doen van Tora. Is het daarom dat de schilder Jezus kleedt in de Joodse gebedsmantel, de talliet? Johannes vertelt toch juist dat Jezus zijn bovenkleed aflegde?
De voeten van Jezus vormen een diagonaal naar de voeten van Petrus. Hij wordt door de voetwassing uitgenodigd om in de voetsporen van Jezus te treden en om dienstbaar te zijn aan anderen. In het vuile water dat van Petrus’ voeten wordt afgewassen is Jezus’ gezicht te zien. Het kleed eronder is blauw als de hemel. Dat is onze leefgrond, de hemelse vergeving.
Petrus weert Jezus af met zijn linkerhand maar omarmt tegelijkertijd wat hij krijgt aangereikt met zijn rechterhand. Hij en Jezus lijken als één figuur in elkaar over te vloeien. En dat is precies de opdracht die Jezus meegeeft: als Hij er niet meer is, zullen zijn leerlingen zijn lichaam op aarde zijn.  
weetje
‘Handen wassen voor het eten’ – die zin heb je vast al honderd keer gehoord. Maar ‘voeten wassen voor het eten’? Dat vinden we wat minder gewoon. In de tijd van de Bijbel was het juist wel gewoon. De wegen waren toen erg stoffig – of modderig, als het geregend had. En mensen droegen open sandalen. Goed te begrijpen dus dat je je voeten wilde wassen voor een fris gevoel bij het eten!
Voeten wassen bij iemand anders? Wat Jezus bij de leerlingen doet, is best speciaal. Meestal kregen mensen gewoon water om zelf hun eigen voeten te wassen. Soms deed een slaaf dat voor hen. Je kon ook iemands voeten wassen om te laten zien dat je van iemand hield of veel respect voor hem had, bijvoorbeeld als leerling bij een leraar. Dat Jezus de voeten van de leerlingen wast, kun je dus op verschillende manieren uitleggen.

Om te luisteren: Toon uw liefde
terug