Veertig dagen onderweg: zondag 21 februari 2021

Veertig dagen onderweg: zondag 21 februari 2021
Uit de Bijbel: Johannes 12:1-8 ~ Laat haar

De sfeer rondom Jezus wordt almaar dreigender. De hogepriesters en farizeeërs zijn actief op zoek naar Jezus om hem te arresteren. Ondanks deze vijandige omgeving stapt Maria op Jezus af om hem te zalven. Zij trekt zich niets aan van het feit dat Jezus aan het eten is en misschien zelfs wel in gesprek. Zij wil voor hem zorgen, zonder zich zorgen te maken over wat dat zal oproepen bij anderen. Zij wéét al wat Jezus uitspreekt tegen Judas, als die protesteert bij zoveel verspilling: ‘Laat haar, ze doet dit voor de dag van mijn begrafenis.’
Jezus ontvangt het geschenk van Maria. Hij laat de olie over zijn hoofd druppelen en neemt haar in bescherming tegen de kritiek van Judas. Als wij erop vertrouwen dat Jezus zonder oordeel ons geschenk zal ontvangen, wat wil jij hem dan geven? 

Weetje
Maria giet nardusolie over de voeten van Jezus. Nardusolie heeft een erg sterke, ‘zware’ geur. Het werd gebruikt in medicijnen en om een lichaam voor te bereiden op de begrafenis. Soms werd het ook toegevoegd aan de olie die over het hoofd van een nieuwe koning of andere belangrijke leider gegoten werd. In het verhaal van vandaag zie je dit allebei een beetje terug.    

Luisteren: Aan uw voeten, Heer - Opwekking 462
terug