Liturgische schikkingen in de Veertigdagentijd

1e zondag in de Veertigdagentijd
Liturgische schikkingen in de Veertigdagentijd
De bloemschikkingen zullen in de weken op weg naar Pasen in het teken staan van de zeven werken van barmhartigheid. Ze slaan dus niet terug op onze lezingen maar steeds op een van de goede werken. Vandaar ook de plaats van de uitleg van de bloemschikking: op het moment dat wij het in de kerkdienst hebben over onze dienstbaarheid aan de wereld, in onze gebeden en in de collecte.
Over de werken van barmhartigheid zegt Jezus: alles wat je doet voor iemand anders, doe je ook voor mij.

1e zondag in de Veertigdagentijd, 21 januari 2021
Vandaag: de zieken bezoeken: Matteüs 25: 36-37. De PKN werkt alleen dit thema uit maar het vers vervolgt nog; de gevangenen bezoeken. Wij hebben er voor gekozen beide thema’s uit te lichten.
De zieke had een kwetsbare plek in de samenleving in Israël. Mensen liepen er liever met een boog omheen. Niet zelden omdat gedacht werd dat iemand zijn ziekte wel verdiend zou hebben. Wie ziek was stond aan de rand en deed niet meer mee. Radicaal doorbreekt Jezus dit onbarmhartige patroon in de maatschappij door op talloze zieken af te stappen. Daarmee doet Hij meer dan alleen genezen, Hij is hen ook nabij en geeft hen hun plaats te midden van mensen weer terug.
De basis van de schikking wordt gevormd door een open hart (dit keert terug in barmhartigheid).
Het hart dat open staat voor een ander, de ander ziet, medelijden heeft en zich over de ander ontfermt.
Als je zo naar je medemens in nood omkijkt, heb je begrepen waar het God werkelijk om te doen is.
Zorgen voor elkaar uit liefde.
Als achtergrond hebben wij toegevoegd een boomstronk die wel min of meer de vorm van een gaffelkruis heeft deze blijft iedere week staan
Met als ondergrond een spiegel zien we in de glazen vaasjes geneeskrachtige kruiden staan met o.a. lavendel, rozemarijn en munt. De paarse anemonen staan voor zorgzaamheid, gezondheid en de roep om niet alleen gelaten te worden. De anjers staan voor de toewijding en de hypericum voor geneeskracht; deze bloemen symboliseren de medemens die de zieken bezoekt.
Links achter staat een oliekruikje.
Het thema gevangene bezoeken:
Rechtsachter zien we een “Kooi”, de gevangenis met hierin een Chrysant, deze symboliseert ondeugd, de gevangen medemens.
Er naast staan sneeuwklokjes → De weg maar de ander → Troost
Het vaasje met Alstroemeria symboliseert meeleven en begrip. Deze bloemen naast de gevangenis symboliseren de medemens die de gevangenen bezoekt.

Klik hier voor meer foto's.


 
terug