Filmhuis 17 januari

Filmhuis 17 januari
Als openingsfilm van dit jaar een prachtige zwart-wit film.
Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Vanuit De Open Hof wordt hierbij op een aantal momenten stilgestaan. Deze film past heel mooi in dit rijtje, een mooie zwart-wit film, met een bijzonder verhaal.
Datum: Vrijdag 17 januari 2020

Zaal open vanaf 19.30 uur – start film 20.00 uur
Entree € 5 inclusief consumptie

Ida (Agata Trzebuchowska) woont al sinds haar kinderjaren in een klooster. Ze raakte wees tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlak voordat ze haar geloftes aflegt vindt moeder overste (Halina Skoczynska) dat Ida contact moet maken met haar enige overgebleven familielid, tante Wanda (Agata Kulesza). Deze tante is een rechter die het communisme aanhangt. De vrome Ida en de ketting-rokende en drinkende Wanda zijn elkaars tegenpolen. Ze gaan toch samen op zoek naar het verhaal achter de ouders van Ida. Die zaten tijdens de oorlog ondergedoken op het platteland omdat ze Joods waren, maar zijn uiteindelijk, samen met het broertje van Ida, vermoord. Waarom heeft zij het dan overleefd? Ida besluit dat ze hun laatste rustplaats wil vinden en maakt samen met Wanda een reis die zowel licht zal werpen op hun verleden, als gaat beslissen over hun toekomst.
Een prachtig zwart-wit film die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Holocaust en het Poolse antisemitisme.
Pawel Pawlikowski is een Poolse regisseur die studeerde en werkt vanuit Groot Brittannië. Hij heeft al een aantal documentaires en films op zijn naam staan. Met Ida draaide hij voor het eerst een film in Polen. De film, die op 7 september 2013 tijdens het Filmfestival in Toronto in première ging,  won vele prijzen en wordt alom gelauwerd.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en de film start om 20.00 uur. Toegangsprijs is slechts € 5,-- incl. een consumptie.
In het kader van 75 jaar Vrijheid heeft De Open Hof voor 15 april Frank Krake uitgenodigd voor een lezing over o.a. zijn boek “De laatste Getuige”.

 
terug