Expositie Dick Bouman

Expositie Dick Bouman
Dick Bouman exposeert in De Open Hof
Vanaf 9 februari exposeert Dick Bouman diverse werken van zijn hand in De Open Hof. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 09.30 en 11.30 uur en van 14.30 – 17.30 uur. Op woensdag kan dit van 09.30 – 18.00 uur
Dick Bouman ~ een gepassioneerde, klassieke aquarellist
Dick Bouman (1946) is geboren in Rotterdam. In 1965 volgde hij de richting keramische vormgeving aan de Vakschool in Gouda als pottenbakker en mallenmaker. In 1969 studeerde hij af aan zowel de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam als monumentaal- en grafisch vormgever, tekenaar en schilder. In datzelfde jaar studeerde hij ook af aan de Academie in Den Haag op glazuurchemie en keramiek.  Dick woont  en werkt in Nieuw-Beijerland.
 
Grote passie
 Dick is een klassieke aquarellist die zeer grote aquarellen maakt. Dat is zijn grote passie!  Hij meent dat het klassieke landschap onderwerp moet blijven.  Hij werkt direct op papier met licht en schaduw. Zijn ongelooflijke snelheid is zichtbaar in zijn werkstukken.
 
Van licht naar donker
De bijzondere techniek van deze aquarellist Dick Bouman:
"Je kan bijvoorbeeld niet met rood beginnen en dan met iets anders eroverheen. Dan gaat het rood weg. Je moet heel goed je compositie in de gaten houden. Die is op sommige plekken doorzichtig. Een aquarellist van zijn kwaliteit weet heel precies wanneer hij wat moet doen! Als je blauw door geel doet wordt het groen. Je zult dus eerst het geel moeten maken. Je kan niet andersom werken. Het vereist een heel precieze werkwijze. Je gaat altijd van licht naar donker."
 
Vooropgezet plan
"Zo'n aquarel moet heel fijnzinnig, met heel weinig 'kleur gemaakt worden en vooral ook met voorbedachte rade. De kunstenaar moet heel precies zijn werk kennen. Hij moet precies weten wat voor- en achtergrond is. Eén foutje is hier desastreus. Hij kan het namelijk niet verbeteren.
Zo schilderen is alleen weggelegd voor de grote kenners op dit gebied. De kenners die weten wat ze gaan doen: Ze hebben een vooropgezet plan en een vooropgezette kleurkeuze.
 
Transparant
Dick maakt heel duidelijk een abstractie die voldoende informatie geeft en gelijktijdig doorzichtig is. Een aquarel is doorzichtig met fijne glacerende kleuren. De aquarellist weet hoe je de schaduw transparant kan houden.
Dick Bouman is echt een  meester-aquarellist!"  
terug