De Bergrede in De Open Hof

De Bergrede in De Open Hof
De Open Hof in Oud-Beijerland is zaterdag 12 oktober a.s. het toneel voor een bijzondere première. In aanwezigheid van grote en minder bekende namen wordt dan een eigentijdse versie van De Bergrede live uitgevoerd door zangers, een spreker, strijkers en een projectkoor.
 
De Bergrede
Er is door alle tijden heen veel gesproken, gezongen, geschilderd en gebeeldhouwd over De Bergrede. De initiatiefnemers zien dit project als een aanzet tot nieuwe kerkmuziek. De Bergrede leent zich uitstekend om met een hedendaagse blik naar de tekst van Jezus te kijken.
 
De klassieke woorden van barmhartigheid zijn nog steeds actueel en worden helaas alleen maar actueler. De Bergrede roept op om goed te zijn voor je naasten, hen te respecteren, hen niet te veroordelen en goed te zijn voor jezelf.
Opkomen voor anderen die dit niet voor henzelf kunnen doen. Iemand die verdriet heeft, troost je! Iemand die honger heeft, geef je te eten! Doe voor een ander wat je wilt dat zij voor jou zouden doen! Een leefregel uit het grote levensboek dat elke religie overstijgt. Doe iets voor een ander, maar cijfer jezelf niet weg. Je moet ook goed zijn voor jezelf. Alleen mensen, die stevig in hun schoenen staan, kunnen een stootje hebben. De Bergrede laat zich daarom lezen als handboek voor de moderne mens, de Wegenwacht onder de reizigers, de tafelgenoot onder de gasten, de liefste onder de aardigen, de rijkste onder de armen.
Deze woorden van Jezus zijn nog steeds actueel.
De Bergrede is daardoor ook een gebed van een mens met vragen.
 
Groots project
Inmiddels wordt al maandenlang vol enthousiasme hard gewerkt aan dit project.
Stijn van de Loo heeft nieuwe muziek en teksten gecomponeerd en bestaande muziek speciaal voor dit project opnieuw gearrangeerd.
Ds. Gertjan Robbemond heeft meditatieve teksten geschreven die verbinden en die aanzetten tot denken.
De solozang is van Stijn van der Loo en Claire Porter, omgeven door koorzang met verszegels. Dit alles wordt gedragen door prachtige muziek van het strijkkwartet o.l.v. Emma Breedveld. Het Bergrede projectkoor staat o.l.v. Rico Sanders.
 
Van dit project zijn CD-opnames gemaakt en dat wordt samen met een tekstboekje uitgebracht. Van de première wordt een live-registratie gemaakt.

De première vindt plaats op zaterdagavond 12 oktober 2019, aanvang 20.00 uur.
De Open Hof
W. Van Vlietstraat 2a
3262 GM Oud-Beijerland
De teaser van De Bergrede is te vinden op YouTube: https://youtu.be/E2PgKYPFcVQ
Kaarten van € 7,50 zijn te reserveren via
 
Stijn van der Loo
Portfolio: Stijn heeft een flinke staat van dienst. Ooit begon hij nog tijdens zijn conservatoriumtijd als liedschrijver/zanger in zijn a-capellagroep Intermezzo. Met die groep toerde hij door theaters in binnen- en buitenland, maakte cd’s en trad op voor radio en tv. De cd Still Crazy, met Nederlandstalige liederen van zijn hand, werd onderscheiden met de Zilveren Harp van Conamus. Nadat hij de groep had verlaten, legde hij zich toe op literatuur. Bracht voor theater vier theatermonologen uit en schreef vier romans en een bundel korte verhalen (uitgegeven door Querido), die werden onderscheiden met prijzen, nominaties en lovende kritieken. Ook maakte hij in de afgelopen tien jaar een viertal producties samen met de dichter Huub Oosterhuis, cd’s met teksten van Huub en muziek van Stijn. Van één van hun cd’s werd het lied Ken je mij? een nationale hit in de uitvoering van Trijntje.
 
Claire van der Loo-Porter
Portfolio: Claire heeft verpleging gestudeerd en conservatorium. Zij werkt met kinderen met gedragsproblemen op diagnostisch centrum De Hondsberg in Oisterwijk. In haar zingen is het belangrijkste woord ‘verbinden.’ Zij probeert waar dan ook en met wie dan ook verbinding te maken. Zelf ervaart ze dat als het genezende element bij beschadigde mensen, maar eigenlijk bij alle mensen. Haar eerste solo-cd kwam twee jaar geleden uit, Songbirds keep singing, een cd met liederen van Eva Cassidy. Een zangeres waarmee zij zich heel diep verbonden voelt, ook hier weer verbinding als thema. Claire heeft een unieke warme stem die veel mensen raakt op een dieper niveau. Ze is een bijzondere aanwinst bij de optredens van Stijn.
 
terug